Siber Güvenlik Yüksek Lisansı

380
Siber Güvenlik Nedir?
Siber Güvenlik, bilgi güvenliği, operasyon güvenliği, bilgisayar sistemlerinin güvenliği gibi birçok farklı kavramı kapsamaktadır. Aynı zamanda farklı hedef kitleleri içinde farklı anlamlara gelmektedir. Bireyler açısından kişisel verileri ve gizliliği korumak anlamına gelirken kurumlar için kritik öneme sahip işlevlerin kullanılabilir olması, operasyon ve bilgi güvenliği sayesinde verilerin gizli kalmasını sağlamak demektir. Hükümetler açısından ise, vatandaşların, kurumların, kritik altyapının ve devlete ait bilgisayar sistemlerinin, saldırılara ya da verilerin çalınmasına karşı koruma altına alınması anlamasına geliyor.
Tanımlar birbirinden farklı da olsa siber güvenlik temel olarak bireylerin, kurumların, hükümetlerin bilgi işlem hedeflerine güvenli bir ulaşım sağlayan kaynakları ifade eder.
Siber güvenlik sıklıkla Bilgi Güvenliği ile karıştırılmaktadır fakat Bilgi Güvenliği daha teknik bir kısmı kapsamaktadır. Siber güvenlik ise daha soyut ve geniş ağ alanı ile ilgilenir.
Siber Güvenlik Yüksek Lisansı Programının Amacı
Öğrencilere ağ ve bilgisayar güvenliği konusunda en modern bilgileri vermek, konu ile ilgili güncel bilgileri sunmak ve bu alanda uygulamalarda bulunmalarını sağlayarak her geçen gün artmakta olan siber tehlikeler hakkında bilgi ve tecrübe sahibi bireyler yetiştirmeye amaçlamaktadır.
Neden Siber Güvenlik Yüksek Lisansı Yapılmalı?
Siber güvenlik mühendislik alanlarından mezun olan öğrencilerin düşünebileceği ve günümüzde bilgisayarların, internetin, online iletişimin her alanda hayatımıza girmiş oluşuyla birlikte konumdan ve zamandan bağımsız olarak iletişim halinde olduğumuz günlerde bu bilgileri korumak bir ihtiyaçtan daha fazlası olup bir meslek haline gelmiştir.
Bu teknolojileri kullanırken bilerek veya bilmeyerek paylaştığımız her türlü bilginin dışa sızdırılması veya içeriden bilgi almaya yarayan mekanizmaları engellemek için yetkin insan gücü yetiştirilmesi gerekmektedir.
Mühendislik alt yapısının üstüne alınacak olan bu eğitim size bireysel, kurumsal veya kamusal bilgilerin nasıl korunacağını veya bu suçlar karşısında yapılması gerekenleri ve engelleme yollarını öğretecektir.
Öncellikle, siber saldırılar gün geçtikçe gelişmekte ve çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Hem dünyada hem de ülkemizde ticari kuruluşlara, devlet kurumlarına karşı gerçekleştirilen bu saldırıların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Bankacılık sektörüne baktığımız zaman günümüzde bütün sistemlerini internet ortamına ve mobil cihazlara taşındığını görebiliyoruz. Aynı şekilde telekomünikasyon bilgilerinin korunması da bütün operatörlerin müşteri mahremiyetini korumak adına verdiği sözlerden biridir dolayısıyla için bu bilgileri korumak ve güvenlik sistemleri oluşturulmalıdır. Şuanda var olan sistemler ise siber tehlikelerden korunmak için sürekli bir gelişim ve değişim içinde olmalıdır. Devlet kurumlarında da bu konularda bilinçlenmeye gidildiği E-devlet gibi projelerde bu sistemlerin ihtiyacını görebiliriz.
Bu kurumların bilişim sistemlerinin siber güvenlik bakış açısıyla incelenmesi, bunlara uygun güvenlik politikaları oluşturulması, eksiklerin tespit edilmesi, güvenlik önlemlerinin tasarlanması ve geliştirilmesi, bu siber saldırılara karşı dayanıklı bilişim bilgi işlem altyapıları ülkemiz ve dünya için önemli konular haline gelmiştir. Ayrıca risk analizi, tespiti ve değerlendirmelerinin, adli bilişim suçları gibi konularından mühendislik bakış açısıyla ele alınarak derinlemesine yapılacak araştırmalar ve geliştirme çalışmalarıyla akademik ve sektörel anlamda bu yöndeki insan gücü ihtiyacını karşılayacak ve büyük faydalar sağlayacaktır.
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde siber güvenlik programından yüksek lisans yapmış bireylerin çok kıymetli olacağı ve büyük oranda aranır hale geleceği düşünülüyor. Dünyada geniş kapsamlı olarak ele alınıyor olmasının yanı sıra Türkiye’nin de bu alanda gerçekleştirdiği önemli faaliyetler ve Siber güvenlik yüksek lisans programının bulunduğu üniversite sayısının artmasında bunun bir kanıtı niteliğindedir.
Türkiye’de bilişim alanında çalışanların önemli bir kısmını bilgisayar mühendisliği lisans veya yüksek lisans eğitimi almış bireylerin oluşturduğu görülmektedir. Bunu sebebi ise siber güvenlik alanında kendini yetiştirmiş birey eksikliğidir. Fakat bu eğitim almış kişiler günümüzde daha önemli bir hale gelmiştir bu sebeple bu eğitimi tamamlayan adayların bilişim alanında daha fazla şansı olacaktır ve bu alanda işverenlerin ilk tercihi haline geleceklerdir.
Programda Hangi Dersler Veriliyor?
Programlar üniversitelere göre değişiklik gösterecektir fakat genel olarak öğrencilere, “Yazılım ve Veri Güvenliği”, ”Ağların güvenliği”, “Zararlı Yazılım Analizi”, “Bilgi Sistemleri Güvenliği”, Adli Bilişim” “Verinin Hızlı İşlenmesi” gibi temel alanlarda yetkinlik kazandırılmak amaçlanmaktadır.
Siber suçlarla ilgili konularda ise bazı hukuksal dersler de verilmektedir. Büyük oranda seçmeli ders veya projelerde içermektedir.
Mezunlar Nelerde Çalışılabilir?
Siber güvenlik bölümü mezunları;
Bilgi işlem uzmanı, sistem programcısı ve analisti, ağ programcısı, yazılım danışmanı, sistem ve ağ yöneticisi, sistem güvenlik analisti, bilgi güvenliği uzmanı, danışmanı gibi görevler yapabilirler. İç işleri, dış işleri, savunma bakanlıkları, emniyet gibi resmi kurumlarda ve telekomünikasyon, strateji geliştirimi gibi yoğun teknik uygulamalar gerektiren kuruluşlarda uzman personel olarak tercih edilirler.
Kategoriler: Yüksek Lisans
Etiketler: Lisansüstü, Siber Güvenlik, Yüksek Lisans